Barnens sångtävling Skidiskaba

Skidiskaba 2016 -voittaja Olivia Halttunen

Alla Borgåskolbarn i klasserna 4-6 kan delta i den traditionella sångtävlingen Skidiskaba®. Skidiskaba ordnas av Lions Club Porvoo-Borgå.

Anmälan

Anmäl till din lärare, att du önskar delta i Skidiskaba-tävlingen. Läraren anmäler alla elever från sin klass, som vill vara med i Skidiskaba-tävlingen till Kari Kangas, kari@skidiskaba.fi, senast den 13.12.2019

Uttagningarna i skolorna

Under vecka två ordnas uttagningar i de lokala lågstadieskolorna.

Uttagningslåtar:

  1. Petri Virtanen: Minun ystäväni , Musiikin Mestarit 3-4 s.6
  2. Matti Siitonen: Katson sineen taivaan , Musiikin mestarit 3-4 s.18
  3. Benny Andersson: Mamma Mia , Da Capo 3-4 s.156
  4. Otto Palmgren: Spegling , Da Capo 5 s.114
  5. Elton John: Can you feel the love tonight , Da Capo 5 s. 58

I uttagningstävlingarna i skolorna får du sjunga en vers ur den uttagningslåt du valt. Du får ha noter och text framme. Trettio sångare går vidare till semifinalen.

Som uttagningsdomare fungerar 2-3 medlemmar från Lions Club Porvoo-Borgå. Meddelande om vilka som går vidare till semifinalen ges samtidigt till alla skolor vecka 3. Resultatet finns då också på webbsidan: Skidiskaba.fi och i dagstidningarna.

Vinnare från tidigare år får inte delta i tävlingen.

Semifinal

Semifinalen arrangeras i Pääskytien koulus auditorium 2.2.2020 kl 14.00.

I semifinalen tävlar 30 sångare. Man sjunger en fritt vald låt (finskspråkig eller svenskspråkig) till pianoackompanjemang. Samma låt sjungs som andra tävlingslåt i finalen. Från semifinalen går de tio bästa vidare till final. ,Efter att man har offentliggort resultaten, dras det lott över i vilken ordning var och en uppträder i finalen.

Övningar inför semifinalen

Övningar inför semifinalen ordnas samma morgon före semifinalen. Då vägleder sångläraren de tävlande och man övar sången med pianoarrangemang. Den utlottade ordningen för uppträdande meddelas under övningen inför semifinalen. Under övningen visar man de tävlande den plats, där de ska vänta på sin tur att uppträda.
Tveka inte om du har frågor som hänför sig till musiken. Du kan kontakta arya.paju@gmail.com om vad som helst gällande musiken.

Final

Finalen arrangeras på kulturhuset Grand 1.3.2020 kl 16.00.

I den uppträder deltagarna tillsammans med ett band och sjunger i förväg avtalade låtar samt en låt de själva valt. Det hålls en paus under finalen. Före pausen uppträder deltagarna med den låt de sjungit i semifinalen och efter pausen sin fritt vald låt.

Under finalen sitter tävlingsdeltagarna på första bänkrad och väntar på sin tur att uppträda och kan således följa med medtävlarnas framträdanden. Finaldagen skall de tävlande vara på plats i god tid.

Övningar inför finalen

Övningar inför finalen ordnas på tävlingsdag enligt en tidtabell som skilt meddelas. Meddela i förväg om du vill ändra det tempo låten skall framföras i. Du kan kontakta arya.paju(at)gmail.com om vad som helst gällande musiken.

Priser

Skidiskaba ger alla den upplevelse det är att lyckas. Tävlingens bästa belönas med fina priser. Vinnartrion får fina pokaler och dessutom får segraren 200 euro, tvåan 100 euro och trean 50 euro. Också publikfavoriten och bandets favorit premieras med 50 euro.

Direktiv till sångaren

Val av sång

Det är bra att sångaren väljer en sång, som han/hon tycker om och kan. Det lönar sig att lära sig sången verkligen bra, för det ger säkerhet i framförandet och samtidigt spänner man sig mindre. En sång, som låter bra utan ackompanjemang, fungerar säkert också med pianoackompanjemang i semifinalen och finalen.

Uppträdande

Man sjunger i mikrofon. Den skall man hålla nära och rikta mot munnen, för mikrofonen tar inte upp ljudet bra, om den är för långt ifrån eller snett riktad.

De senaste åren har salen varit fullsatt av publik vilket kan ge nervositet. Då skall man komma ihåg att det är naturligt och hör till saken att man spänner sig.

Förberedelser

När du har övat stycket riktigt bra klarar du också din uppgift väl. Med t.ex. andningsövningar kan man minska spänningen. Före tävlingen är det bra att uppträda flera gånger inför sin familj, vänner och bekanta. Med tillräckligt många upprepningar förvissar du dej om att du kan låten.

Dra några djupa andetag innan du kliver upp på scenen, slappna av och ös på!

Vinnare av Skidiskaba-tävlingarna

Skidiskabans historia

Läs mera om Skidiskabans historia här.