Skidiskaban historia

Ensimmäinen Skidiskaba® järjestettiin vuonna 1992. Tuolloin Lions Club Porvoo-Borgå’n presidentti Erkki Kangas etsi klubille uutta aktiviteettia ja ehdotti, että Porvoossa järjestettäisiin Tenavatähti-kilpailu televisiossa lähetetyn samannimisen ohjelman mukaan. Koska Tenavatähti-nimeä ei saanut käyttää, Erkki Kangas nimesi tapahtuman Skidiskabaksi.

Ensimmäinen Skidiskaba järjestettiin Linnankosken lukion juhlasalissa 21.11.1992. Ensimmäinen voittaja oli Anna Wiksten Kvarnbackens skola 6 lk. Skidiskaba vakiinnutti heti paikkansa. Vuosina 1992­-­­1999 kilpailu järjestettiin marraskuussa aina jonkun porvoolaisen koulun juhlasalissa. Esikarsinnat suoritettiin kouluilla ja kouluja oli aluksi mukana vain muutama. Karsintoihin osallistui vuosittain 30-50 laulajaa.

Kiinnostus kasvoi

Syksyllä 2000 järjestettiin kansainvälinen ILSCC:n laulukilpailu Porvoossa ja Skidiskaba siirtyi kevääseen 2001. Jokaisella Lions-kaudella on järjestetty Skidiskaba, mutta ajankohta siirtyi syksystä kevättalveen.

Vuonna 2001 kilpailu pidettiin Porvoon Ammattiopiston salissa Perämiehentiellä. Sen jälkeen kaikki kisat ovat olleet Grandin salissa, joka toimii hyvin tapahtuman järjestyspaikkana.

Koulujen musiikinopettajien ja oppilaiden kiinnostus alkoi selvästi nousta. Vuosina 2002 ja 2003 oli karsijoita noin 80 ja kouluja oli mukana 12. Seuraavana vuonna oli yhä mukana 12 koulua, mutta karsijoita oli tuplasti, peräti 166.

Television Idols-kisa oli selvästi lisännyt lauluinnostusta, mutta tärkeänä tukena on ollut myös musiikinopettajien myönteinen suhtautuminen tapahtumaa kohtaan. Nämä näkyvät laulajien määrän kasvuna. Vuonna 2005 mukana oli 17 koulua ja 210 laulajaa. Vuonna 2007 vastaavat luvut olivat 18 ja 244. Karsintoihin osallistuvien laulajien määrä nousi niin suureksi, että kilpailun kulkua oli muutettava. Tuolloin loppukilpailuun oli valittu 15 laulajaa. Nyt semifinaalin valittiin karsinnoista 30 laulajaa ja heistä loppukilpailuun 10 laulajaa.

Vuonna 2008 semifinaali järjestettiin ensimmäisen kerran. Se osoittautui menestykseksi ja samalla kaavalla kilpailua viedään myös tulevat vuodet. Semifinaalipaikkana on ollut Pääskytien koulun auditorio.

Karsintakappaleet

Vuoteen 2005 asti karsintakappaleena sai olla joku lasten- tai kansanlaulu. Valinnat olivat todella kirjavia ja tulkinnanvaraisiakin. Siksi on vuodesta 2006 määrätty kolme suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä laulua koulujen laulukirjoista, joista jokaisen laulajan on valittava oma karsintakappaleensa. Viime vuosina on vakiintunut karsintakappaleiden määräksi 2 suomenkielistä, 2 ruotsinkielistä ja yksi englanninkielinen laulu.

Finaalin orkesterissa on ollut piano, kitara, basso ja rummut. Viime vuosina kokoonpanoon on lisätty toinen kitara

Tuomareita on ollut loppukilpailussa 5-6. Klubin musiikki-ihmisiä on ollut yleensä kaksi tai kolme ja loput ovat olleet klubin ulkopuolelta. Tuomareina ovat olleet mm. vierailleet esimerkiksi musiikinopettaja Marjukka Riihimäki, geriatri Harriet Finne-Soveri, tenori Tomi Metsäketo, Ti-Ti-Nallen äiti Riitta Korpela, tangokuningatar Taina Kokkonen, Aija Puurtinen, ”Merzi” Rajala, Hanna Kangas, Anna Talvitie, laulaja–näyttelijä Johanna Nurmimaa, tenori Tom Nyman, Pia Lindvall, Pentti Lasanen, Maija Hapuoja ja Tessa Virta.

Lasten arjen tukemiseksi

Vuodesta 2001 asti tapahtuma on ollut taloudellisesti kannattava. Kilpailun tuotto on jaettu esimerkiksi Porvoon Sairaalan lastenosastolle, Porvoon kaupungin erityisopetukselle ja turvakoti Nutulle.

Skidiskabasta on muodostunut Porvoossa jokavuotinen, perinteinen kulttuuritapahtuma, jonka koulut ovat ottaneet hyvin omakseen. Se on myös pääaktiviteettimme, joka kokoaa kaikki klubimme jäsenet työskentelemään yhdessä yhteisen asian puolesta.

Myös Lions Ladyt ovat aina olleet Skidiskaban järjestelyissä mukana ja he ovat pitäneet esimerkiksi ”buffettia” tuoden oman osansa tapahtumaan ja varojen keräykseen. Skidiskaba on saanut kaksi kertaa Lions-piirimme N-piirin ”kulttuuripalkinnon”.

Olli Pitkäsen stipendirahasto

Skidiskabaa alusta asti johtanut kapellimestari Olli Pitkänen menehtyi 16.3.2010 äkilliseen sairauskohtaukseen. Meille Ollin ystäville suruviesti tuli suurena yllätyksenä. Olihan Olli vielä noin viikkoa aikaisemmin johtanut Skidiskaba- orkesteria hyvävoimaisena ja täynnä energiaa.

Lions Club Porvoo-Borgå on perustanut hänen muistoaan kunnioittamaan Olli Pitkäsen stipendirahaston, josta jaetaan vuosittain stipendi nuorelle porvoolaiselle muusikolle.