Skidiskaba-lastenlaulukilpailu

Skidiskaba 2019 -voittaja Amanda Laaksonen

Perinteisen Skidiskaba®-lastenlaulukilpailuun voivat osallistua kaikki 4.–6.-luokkalaiset porvoolaislapset. Skidiskaban järjestää Lions Club Porvoo-Borgå.

Ilmoittautuminen

Ilmoita opettajallesi haluavasi mukaan Skidiskabaan. Opettaja ilmoittaa kootusti kaikki luokkansa Skidiskabaan halukkaat laulajat viimeistään 13.12.2019.

Karsinnat kouluilla

Karsinnat järjestetään paikallisilla ala-kouluilla tammikuussa viikolla kaksi.

Karsintakappaleet:

  • Petri Virtanen: Minun ystäväni , Musiikin Mestarit 3-4 s.6
  • Matti Siitonen: Katson sineen taivaan , Musiikin mestarit 3-4 s.18
  • Benny Andersson: Mamma Mia , Da Capo 3-4 s.156
  • Otto Palmgren: Spegling , Da Capo 5 s.114
  • Elton John: Can you feel the love tonight , Da Capo 5 s. 58

Karsinnoissa kukin laulaa yhden säkeistön valitsemastaan karsintakappaleesta. Karsinnoissa nuotit ja sanat saa pitää esillä. Karsinnoista valitaan 30 laulajaa semifinaaliin.

Karsintatuomareina toimii 2-3 Lions Club Porvoo-Borgån jäsentä. Semifinaaliin päässeet ilmoitetaan kaikille kouluille samanaikaisesti viikolla 3. Tuloksen voi lukea tuolloin myös Skidiskaba.fi-nettisivuilta ja sanomalehdistä.

Edellisten vuosien voittajat eivät saa osallistua kilpailuun.

Semifinaali

Semifinaali järjestetään 2.2.2020 klo 14.00 Pääskytien koulun auditoriossa (Pääskytie 1).

Semifinaalissa kilpailee 30 laulajaa. Semifinaalissa lauletaan yksi vapaavalintainen kappale suomen tai ruotsin kielellä pianon säestyksellä. Semifinaalista valitaan kymmenen parasta laulajaa finaaliin. Tuloksien julistamisen jälkeen arvotaan finaaliin selviytyneiden kesken finaalin laulujärjestys.

Semifinaalin harjoitukset

Semifinaalin harjoitukset ovat kilpailupäivän aamulla ennen semifinaalia, silloin laulunopettaja opastaa kilpailijoita ja harjoitellaan laulu pianon säestyksellä. Arvottu esiintymisjärjestys ilmoitetaan semifinaalin harjoituksissa. Kilpailijoille näytetään harjoituksessa paikka, jossa he odottavat esiintymisvuoroaan. Mitä tahansa sinulla on kysyttävää musiikkiin liittyen, älä epäröi ottaa yhteyttä: arya.paju(at)gmail.com.

Finaali

Finaali järjestetään kulttuuritalo Grandissa 1.3.2020 klo 16.00 (Piispankatu 28).

Finaalissa kilpailee 10 laulajaa. Finaalissa kaikki laulavat kaksi kappaletta. Ensimmäisellä puoliajalla lauletaan semifinaalissa esitetty kappale. Ensimmäisten kappaleiden jälkeen on väliaika, jonka aikana valitaan yleisön suosikki. Väliajan jälkeen kaikki esittävät toisen vapaavalintaisen kappaleensa.

Finaalissa kilpailijat odottavat vuoroaan ensimmäisellä penkkirivillä ja he voivat seurata muiden kilpailijoiden esityksiä. Finaalipäivänä esiintyjien on tultava hyvissä ajoin paikalle.

Finaalin harjoitukset

Finaalin harjoitukset pidetään kilpailupäivänä erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaan. Harjoituksessa laulunopettaja opastaa laulamista orkesterin säestyksellä. Aamupäivällä ennen kilpailua on vielä laulunohjaajan johtama äänenavaus ja mikkiharjoitus. Mitä tahansa sinulla on kysyttävää musiikkiin liittyen, älä epäröi ottaa yhteyttä: arya.paju(at)gmail.com.

Finaalin palkinnot

Skidiskaba antaa onnistumisen elämyksiä kaikille osallistujille. Skidiskaban parhaat palkitaan upein palkinnoin. Voittaja saa kiertopalkinnon lisäksi 200 e, toinen 100 e ja kolmas 50 e. Myös yleisönsuosikki ja bändin suosikki palkitaan 50 eurolla.

Ohjeita laulajille

Kappalevalinta

Laulajan on hyvä valita laulu, josta pitää ja jonka osaa. Laulu kannattaa opetella todella hyvin, sillä se tuo varmuutta esiintymiseen ja samalla vähentää jännittämistä.

Kappale, joka kuulostaa hyvältä ilman säestystä, toimii varmasti myös pianon säestyksellä semifinaalissa ja finaalissa.

Esiintyminen

Kilpailussa lauletaan mikrofoniin. Se kannattaa pitää lähellä ja suunnata suoraan kohti suuta, sillä mikrofoni ei taltioi ääntä hyvin, jos se on kaukana tai vinossa. Mikrofonin käyttöä harjoitellaan etukäteen paikan päällä.

Viime vuosina sali on ollut tupaten täynnä yleisöä, mikä saattaa hermostuttaa esiintyjiä. On hyvä kuitenkin muistaa, että jännittäminen on aivan luonnollista ja se kuuluu asiaan.

Tuomaristo kiinnittää huomiota esiintymisessä eniten lauluun ja vähemmän lavaliikehdintään.

Valmistautuminen

Ennen kilpailua kannattaa harjoitella paljon laulamista. Ennen kilpailua kannattaa esiintyä perheelleen, isovanhemmilleen, tuttavilleen tai ystävilleen useita kertoja. Riittävän monta toistoa saa sinut varmistumaan siitä, että osaat kappaleen.

Kun olet harjoitellut kappaleen oikein hyvin, suoriudut myös osuudestasi hyvin. Jännitystä voi myös vähentää esimerkiksi hengitysharjoituksilla. Ja juuri ennen lavalle astumista ota muutama syvä hengitys, rentoudu ja anna mennä!

Skidiskaban voittajat

Skidiskaban historia

Lue tarkemmin Skidiskaban historiasta täältä.